2010 m. gegužės 6 d., ketvirtadienis

Klausimėlis

Audros metu, prie Guimaras salos krantų, nuskendo tanklaivis, gabenęs apie 2 000 tonų degalų. Tai didžiausia, iki šiol buvusi, ekologinė katastrofa Filipinuose – metro storumo nuodingas sluoksnis uždengė gražiausius paplūdimius, koralinius rifus, mangrovines pelkes net 40 km atstumu. Degalai nepaliaujamai tekėjo kelias savaites. Prezidentė Gloria Macapagal – Arroyo nedelsdama sureagavo ir nusprendė, jog tokioje kritinėje situacijoje efektyviausiai galės pagelbėti.. žmonių plaukai. Pirmoji šalies ponia nurodė, surinkti kiek įmanoma daugiau plaukų iš vietinių kirpyklų, kalėjimuose buvo priverstinai skutami kaliniai. Surinktus plaukus gelbėtojai krovė į maišus, juos tvirtino prie bambukinių stulpų, vėliau nuodingų degalų prisisiurbę maišai buvo keičiami kitais.

Kaip jums atrodo, kelintame amžiuje ir kelintais metais buvo priimtas šis pažangus sprendimas?

5 komentarai (-ų):

Saulius rašė...

Hm, naftos dėmės nėra labai senas išradimas. Bet kad plaukai gali riebalus surikt matyt žmonės seniai sugalvojo. Na, speju 19 a :)

s. rašė...

Hmm... Tai juk garsioji Pietryčių Azijos ponia ir prezidente ji dar buvo visai neseniai (o gal ir yra?). Vadinasi viskas vyko taip pat labai neseniai. Mažai ką žmogus ir šiomis dienomis sugeba prieš tokias katastrofas (pačių sukeltas) padaryti, tad plaukai - ne toks ir blogas sprendimas:) Va. Dievuliau, ką mes baigiame su savo Žeme padaryti...

Laimona rašė...

Na, mane tokie sprendimai vis tik stebina. Juk čia baisi nelaimė, o ne dėlionė "Monopolis" ar koks kūrybingumo konkursas. Ir tai nutiko 2006 m viduryje.. Prezidentę Gloria Macapagal – Arroyo, 2009 m. Forbes įtakingiausių pasaulio moterų sąraše galima buvo rasti 44 vietoje, beje ji taip pat buvo prezidento Bill Clinton grupiokė, Georgetown uninversitete. Na ką čia dar..tiesiog japonai galbūt ne tokie išradingi, nes pamatę kokių priemonių ėmėsi Filipinų valdžia..į pagalbą atsiuntė nuotolinio valdymo povandeninį laivą..

Namučiai rašė...

O gal ji sprendė kaimiškai ir paprastai: nauja - tai pamiršta sena... Neturtinga šalis, kuklūs ir sprendimai. Tik ką mąstė pasaulio ekologai, kuo ir kaip padėjo?

s.:) rašė...

Amerikiečiai Meksikos įlankoje taip pat galvoja surinkimui naudoti plaukus ir visokius panašius dalykus... juk tai maišai, kuriuos sukabina ir jų grandine apjuosia tam tikrą zoną. Iki šiol nėra efektyvių būdų naftos produktams vandeny surinkti. Yra chemija, kuri ,,suriša", tačiau po to tas daleles irgi reikia surinkti. Pompuoti vandenį ir tai atlikti triumuose yra beveik neįmanoma, nes... nes vandens būtų labai daug:) Prezidentės sprendimas buvo geras. O dar žinant Filipinų ekonominę situaciją... Amerikoje ta nafta liejasi jau antrą mėnesį ir niekas nieko nepadaro:/