2009 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

Vagys kaimynai. Galle, Šri Lanka

Minant buvusių kolonijų gatves, visuomet kirba klausimas: ką šaliai atnešė kolonistai – nepamirštamą skausmą, sunaikintą tapatybę ar išsivystymą ir geresnio gyvenimo modelį žmonėms. Paskutinė geležinkelio atkarpa Šri Lankoje nutiesta 1928 – britams palikus šalį plėtra sustojo. Beveik šimtas metų be naujo judesio! Hong Kongo, Macau gyventojai nebenori grįžti į Kinijos sudėtį. Singapūre žmonės šneka dvejomis gimtosiomis kalbomis – anglų ir kinų, bet yra atradę savo vietą pasaulyje. Turistai plūsta į UNESCO paveldo sąrašus įtrauktus senamiesčius skirtingose Azijos šalyse – paklaidžioti po prancūzų, britų, olandų, portugalų palikimą. Kita svarstyklių pusė – Tailandas atsilaikė prieš kolonistų galią - išsaugojo ir savitą kultūrą, religiją, tradicijas, tuo pačiu nepamiršo investuoti į švietimo sistemą, infrastruktūrą. Kur žmonės laimingesni? Kurios šalys vertingesnės pasauliui? Dabar esam laimingi, tiesiog sėdėdami Galle senamiestyje pasislėpusiame balkone, vakarais žiūrėdami į raudonų kerpių stogus, šmirinėdami nenuglaistytomis gatvėmis, stebėdami, kaip berniukas mojuoja savadarbe kriketo lazda. Vakarais senoji miesto dalis ištuštėja, ant pirštų galų vaikščioja ramybė. Ištisomis dienomis nardom papajos sultyse. Kažkur netoliese pasigirsta žaismingai mušamas ritmas milžiniškoje keptuvėje – kaimynystėje esančiame restorane gaminamas Kotu. 

Kelionė tuo ir žavi, jog yra pilna netikėtumų. Kaip ir šią akimirką – prieš gerą pusvalandį ramiai vakarojom balkone skaitydami knygas, o dabar guliu lovoje su stebukliniais akiniais, kurie prijungti prie keisto aparato. Prieš akis keičiasi formos, vieną ryškią spalvą maino kita, dar ryškesnė. Lengva muzika niekaip nenuramina begalinių, į kitą pasaulį traukiančių sūkurių. O ta šviesa! Sukasi sukasi. Šimtai vėjo malūnų beribėje erdvėje. Dar vakar apie naujuosius kaimynus galvojau kaip apie potencialius vagis ( nes po kelių minučių pažinties pasiūlė „Windows 7“ programą. O pokalbis tikrai nebuvo apie kompiuterius. Argi neįtartina?), dėl kurių kruopščiai užrakinėjom visus langus..netgi naktį. Karšta kambaryje prie uždarų langų. O šiandien jau guliu prijungta. Šie akiniai yra naujas Vokietijos mokslininkų išradimas, padedantis greičiau ir lengviau pasiekti meditacijos būseną. Vaikinas, juos įsiūlęs pabandyti - 21 metų Dave iš Jersey, Jungtinės Karalystės. Dar kartą patvirtinimas, jog žmogaus smalsumas gyvenimui yra galingas variklis – nebaigęs mokyklos savarankiškai studijavo psichologiją, hipnozę, meditaciją, Reiki, žino masažo paslaptis, Indijoje intensyviai mokėsi jogos. Šiuo metu abu su mergina ilgam laikui išvažiuoja į Indiją – kaip ir mes ieško pigaus, bet širdžiai kasdien mielo ofiso. Žadėtos būsenos pasiekti nepavyko, kelias dienas atrodė, jog dešimtys grėblių gerokai išpureno smegenis, diena po dienos lankė, jau seniai nematyta migrena. Smalsumo pasekmės. Kai atidarai duris pasauliui nutinka daug netikėtų dalykų. Ir pasibeldžia įdomios pažintys.

Pagyvenusi moteris bando įamžinti vietinio jaunuolio šuolį nuo uolos. Mažyčiu aparatėliu taikosi sumedžioti įspūdingą kadrą. Vaikinas atidirbtą skrydį pakartoja dar du kartus – per anksti paspaustas fotoaparato mygtukas, per vėlai, kairė koja, dešinė. Moteriškė ploja rankomis, nors ir nusivylusi savosios technikos galimybėmis. Šypsena šiek tiek dingsta, kai paprašoma susimokėti 10 litų už asmeninį pasirodymą. 

Atsisveikinant Negombo mus vaišino skania pomidorų sriuba, daržovėmis saldžiarūgščiame padaže, ryžiais su kari bei rausvu dangumi, vakarėjančiame pajūryje. Dar matėm kaip neseniai šuniukus atsivedusi kalė negyvai bandė užspardyti vieną iš jų. Kalė. 

Paskutinis žvilgsnis, užmestas į ankstyvą Kolombo oro uostą, stebi per siūles braškančius, vyriškio raumeningą nugarą aptempiančius, marškinėlius, bei prieš valiutų keityklos darbuotojo nosį mosuojamas kupiūras ir griežtai tariamą „- na Dolary“.












10 komentarai (-ų):

lina rašė...

Laimona,zinok, kai taip vaizdingai rasai, tai pakleiauju ir as beskaitydama...

lina rašė...

ups..tas keistas zodis turejo but - pakeliauju:)

Laimona rašė...

Smagu:) aš to ir noriu - kad visi artimieji, draugai, pažįstami ir nepažįstami..nors kelioms minutėms pabūtų ČIA. Kur dienos spalvotos:) Ačiū, Lina.

Unknown rašė...

Apie kolonializmą mano nuomonė griežta - jam nėra jokių pateisinimų. Tai prievarta. Geriau gyvent be geležinkelių, jei juos stato prievartautojai.

Amigo Group rašė...

Aisti,

noredami isgilinti i si topica mums reiktu uzmirsti apie musu skaudzia patirti, nes mes kalbesime apie siek tiek skirtingus dalykus, t.y. apie tai, jog labiau issivysciusi salis okupavusi maziau issivysciusia, - daugiau jai duoda nei atima (aisku yra isimciu).

Noreciau remtis Hong Kongo ir Singapuro pavyzdziais :) Paziurekime i viska is ekonomines puses. Zmones visuomet labiausiai troksta geresnio gyvenimo, - del jo jie visuomet kovoja bei mirsta.

Kai Lietuva okupavo maziau issivysciusi salis, - ji nieko nesukure ir nieko nedave, tik ateme  Buvo zudomi zmones, naikinamas identitetas, griaunama ekonomika, keiciama visa sistema ir t.t., todel zmones tuo per daug nesidziauge ir trosko nepriklausomybiu, nes tikejosi, jog tada gyvens geriau. Taciau, jei paziuresime ka britai dare su Hong Kongu ar Singapuru pamatysime, kad su kolonizmu kartu atkeliavo ir zinios, patirtis, idejos bei finansai, nes tuo metu britai buvo labiau issivyste. Aisku, turbut nebuvo apsieita ir be auku, taciau jei tos aukos del geresnio gyvenimo? Galbut jos pateisinamos del geresnes ateities? Galbut, o gal ir ne.

Vietiniai Hong Konge ar Macau dar ir dabar kalba kinu kalba, apie bendra gyvenima su britais ir portugalais turi tik gerus prisiminimus ir visiskai nenorejo grizti i Kinijos sudeti, nes tai yra zingsnis atgal.

p.s. Vakar prie stalo su Mani ir Raymondu snekejome ta tema ir Mani pasake, jog galbut butu buve geriau Malaizijai nekovoti del nepriklausomybes, nes zmones butu gyvene geriau…

Laimona rašė...

Kažkaip pagalvojau..kaži kaip butų buvę, jei anuomet visiems žinomi dėdės butų kitoje vietoje nubrėžę liniją žemėlapyje ir Lietuva butų tapusi Vokietijos dalimi (būtų leidę išsaugoti kalbą, kultūrą, papročius, tikėjimą ir pan.- kaip kad turi Hong Kongas, Taivanas, Singapūras). Jau septintajame dešimtmetyje būtumėme turėję judėjimo, prekybos, žodžio laisves, visas teises ES. Socialinės garantijos, gerai apmokami darbai, vaikų išsilavinimas geruose universitetuose. Ar vis tiek po penkiasdešimt metų būtumėme norėję atkurti nepriklausomą Lietuvą? Čia klausimas, į kurį turbūt sunku atsakyti. Nežinia. Ar kovojome dėl Lietuvos, kaip administracinio vieneto, ar dėl žmogaus laisvių? Jei būtumėm turėję laisves, kaip ir kiti Europos gyventojai, ar mums būtų reikėję administracinio vieneto dalybų? Kolonializmas skaudus turbūt 1-2 kartoms..o vėliau tiesiog susigyvena su aplinka ir jos siūlomais privalumais. Istorijos neatsuksim atgal ir nepasitikrinsim teorijų. Belieka spėlionės ir diskusijos.:)

Namučiai rašė...

Kolonializmo tema - OI - kokia plati. Vieną tiesą kažin ar rastume. Manau, kad Azijos atveju į šią diskusiją smarkiai įsiterpia religija /humaniškasis budizmas/, o tai daug ką keičia. Bet aš apie kitką - apie kalę... Ji teisi ir nepakaltinama, nes tik tokiu būdu išgelbsti kitus savo mažylius. Jos nugalabytas šunelis arba buvo apsigimęs ir nesveikas, arba šuniukų per daug, o spenių per mažai. Išlikimas.Skamba filosofiškai.

Aistis rašė...

Mani nuomonė ir negali būti kitokia. Ji yra chinindian. Babanonjos buvo britų sąjungininkai, o indus į Malaiziją administravimui ir policiniams darbams atgabeno tie patys britai. Tuo tarpu už nepriklausomybę kariavo čiabuviai - malajai. olonistus ir toliau smerkiu. Jų darbų negalima teisinnti ekonominiu progresu. Ko verta pažanga, jei ji sukurta ant nusikaltimų pamato? Europiečiai atnešė pažangą pamindami žmogaus teisias, nors patys jas ir sugalvojo. Tai ypač ironiška. Martynai, Laimona, ar važiuotumėt su mumis į Amazonės regioną paskersti kokių poros tūkstančių čiabuvių? Tuomet galėtume iškirsti keliolika tūkstančių hetarų miško. Medieną parduotume, užveistume gumammedžių plantacijas. Įdarbintume paklusnius čiabuvius, mokėtume jiems atlyginimus, išleistume atostogų, pastatytume mokyklas ir gal net universitetą. Po poros šimtų metų skauduliai užmiršti, visiems gerai. Taigi, aš esu prieš pažangą, kuri paremta žudimu (tūkstančiais žudė britai, olandai, portugalai ir prancūzai), grobimu, žmogaus teisių mindymu. Bet OK, ne komentaruose apie tai polemizuoti. Kai įsikursime su Rita savo butuke, pagausim jus Skype. Jau daug reikalų susikaupė aptarti. Tuo pačiu padirbėsime ir prie kolonizmo klausimo.

Laimona rašė...

Ai ne, į Amazonę tuo reikalu važiuoti nesinori:))))Labai laukiam šnekų. Sausio 5 jau išskrendam į Filipinus, tai gal iki to laiko net suspėsim, a?

Unknown rašė...

Velnias, iki sausio 5 nepavyks. Kontaktuosim jau Filipinuose. Ten su wifi problemų nėra ;)Aistis