2009 m. lapkričio 8 d., sekmadienis

Lietuvių dienos tęsiasi. Georgetown, Malaizija



Trečią kartą šioje kelionėje sutikom Ritą ir Aistį ir trim dienom prisėdom pakalbėti. Aistis vis bandė atrinkti keliomis temomis iš karto diskutuojame – kartais pavykdavo tik keturiomis, kartais visomis šešiomis. Kai Rita atvirkščiai užsidėjo motorolerio šalmą (tai padaryti yra šiek tiek sudėtinga), supratau, jog mes turim dar daugiau bendro. Susirietusi juokiausi todėl, kad ir pačiai ne per seniausiai buvo taip nutikę.

Atvažiavę tik į ilgai išlauktą pasimatymą, tamsiausioje sandėlio kertėje radome užsislėpusią uogienę – Georgetown. Įvairiaspalvės tautos verda viename puode – neįtikėtinai tampriai tose pačiose gatvėse persipynę malajai, kinai, indai, olandai, armėnai, birmiečiai, britai. Turbūt dažniausiai sutinkamas miesto pavadinimas pasaulyje – Georgetown galima rasti visur - JAV, pietų Amerikoje, Kanadoje, Europoje, Australijoj, Afrikoj ir žinoma Azijoje. Čia jis ypatingas. Nesibaigiančioje mozaikoje spindi mečečių, bažnyčių, šventyklų langai, kolonijinio stiliaus architektūra nudailinta rytietišku dekoru. Vienas iš nedaugelio Azijos miestų, kuriame galima užuosti senovę bei byrantį tinką. Eklektika ir jaudinanti dermė, tarsi mėgautumeisi saldžiai rūgščiu obuoliu. Negalėčiau pasakyti kokios spalvos šiandien nemačiau. Mačiau visas. Taip pat ir iki šiol neapčiuoptus jų atspalvius.

Vyras iš lėto atitraukia metalines duris. Visuose parduotuvės kampuose uždega smilkalus. Kol ilgas dūmas budina tingųjį sekmadienį, šeimininko mosuojamų varpelių skambesys kviečia vidun sėkmę. Už kelių gatvių, ant kieme esančio stalo, vėsta 12 sklidinų arbatos puodelių. Ryžiai, vaisiai, mėsos bei žuvies patiekalai – vaišės namus saugančioms dvasioms. Du lygiaverčiai pasauliai. Tradicijos ir apeigos gyvena ČIA.

1 komentarai (-ų):

Anonimiškas rašė...

Aciu uz idomia informacija